Behandeling & tips

Hoe aambeien behandelen?

De behandeling van aambeien kan snel en efficiënt. Aambeien kunnen vaak zonder grote ingreep verholpen worden door enkele aanpassingen in dieet en levensstijl, en het gebruik van een lokale aambeienzalf zoals triAnal.

Je kan steeds raad vragen aan jouw arts of apotheker.

De tips om aambeien te vermijden

5 toilettips om aambeien te vermijden.

Jawel, door je houding en gewoonten op het toilet te verbeteren kan je minder last hebben van aambeien.
  1. Probeer niet te hard te duwen. De stoelgang zou door de beweging van de darmen vanzelf naar buiten moeten gaan. Een lichte druk kan, maar probeer deze te beperken tot een 15-tal seconden.

  2. Wacht niet met naar het toilet te gaan. Respecteer het natuurlijke ritme van uw vertering. Wachten veroorzaakt constipatie.

  3. Blijf niet langer dan 15 minuten op het toilet zitten.

  4. Wrijf niet te hard met het toiletpapier. Vermijd je huid te schaden. Je huid is al broos, zeker als je aambeien hebt. Toch moet alles mooi proper zijn om jeuk en irritatie alsook infectie te vermijden.

  5. Plaats een verhoogje onder je voeten als je naar het toilet gaat. Zo komen je benen in een hoek van 35 graden te staan. Zo is je darm niet in een hoek, maar in een rechte lijn, wat het makkelijker maakt om je stoelgang naar buiten te krijgen. Je zal minder hard moeten duwen, dus heb je minder risico op aambeien.

Dieet en lifestyle tips

Sommige activiteiten kunnen je meer last opleveren aan bestaande aambeien, zoals fietsen, paardrijden, gewichtheffen en langdurig zitten.1

Zorg voor voldoende fysieke activiteit.2

Pas je voeding aan om aambeien geen kans te geven

Een aanpassing van je voedingsgewoonten kan soms de symptomen verbeteren. Voldoende drinken en vezelrijk voedsel kunnen helpen bij aambeien.3

1) Yang HK. In: Hemorrhoids. Ed: Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2014, pp. 22-24.
2) Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol 2012;18:2009-2017.
3) Janssen L.W. Consensus hemorroïden. Ned Tijdschr Geneeskd 1994;138:2106-2109.